Copyright question...sorry

Messages
4,094
Name
Mark
Edit My Images
No
Mrs B is currently doing a degree, and she needs to give a PowerPoint presentation to her fellow students. Am I right in thinking she can use images found on Google Images for this purpose, without having to gain permission from the Tog?
 
If I surfed into your webpage and dowloaded pics from it to use in presentations and elsewhere without your permission would you be happy ?
 
Yes she can Mark:

Copyright, Designs and Patents Act 1988

(Chap III)Section 32

Education
(1)Copyright in a literary, dramatic, musical or artistic work is not infringed by its being copied in the course of instruction or of preparation for instruction, provided the copying—

(a)is done by a person giving or receiving instruction,
(b)is not done by means of a reprographic process, and
(c)is accompanied by a sufficient acknowledgement,
and provided that the instruction is for a non-commercial purpose.

Further detail:

http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1988/48/part/I/chapter/III/crossheading/education

Edit:
The above only applies to UK copyrighted material, but I think that the US fair use policy is reasonably similar.


If I surfed into your webpage and dowloaded pics from it to use in presentations and elsewhere without your permission would you be happy ?

Don't talk tosh!
 
Last edited:
If I surfed into your webpage and dowloaded pics from it to use in presentations and elsewhere without your permission would you be happy ?

Would I be bothered? If they were using them for educational purposes and not trying to pass the images off as their own, not in the slightest.

Anybody who uploads their own images to the internet, has to accept that they will, at some point, be used by somebody. If you can’t deal with that, fine, you know what to do. :)

Yes she can Mark:

Copyright, Designs and Patents Act 1988

(Chap III)Section 32

Education


Further detail:

http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1988/48/part/I/chapter/III/crossheading/education

Edit:
The above only applies to UK copyrighted material, but I think that the US fair use policy is reasonably similar.

Thanks Mark, that's very helpful :thumbs:
 
Well nice reply Treeman, no-one mentioned trying to pass off images as your own. but surely asking permission to use someone elses photos for whatever purpose is what's called manners, perhaps that's something that your lacking. Tell me what should I do ?

Demilion, are you saying it is ok to ignore copyright notices such as Google Images
Untitled-128.jpg
even a acknowledgement from the owner?
 
Last edited:
Well nice reply Treeman, no-one mentioned trying to pass off images as your own. but surely asking permission to use someone elses photos for whatever purpose is what's called manners, perhaps that's something that your lacking. Tell me what should I do ?

Demilion, are you saying it is ok to ignore copyright notices such as Google Images
Untitled-128.jpg
even a acknowledgement from the owner?

I think that's a tad harsh mate!

No one is talking about manners. I asked whether you needed permission, and the answer is, no you don’t.

You asked “would I be bothered?” I replied No I wouldn’t.

For the record she wants to use 10 images and emailed all the sites, asking if she could use them, that was 7 days ago, so far 1 reply! That’s the reason I asked the original question about permission, not "what was good etiquette?".

The key word in Google images is “may”, and as no copyright is being infringed anyway, it’s irrelevant.


But if you don't infringe the copyright, your not ignoring the copyright notice surely?

Exactly :thumbs:
 
Demilion, are you saying it is ok to ignore copyright notices such as Google Images
Untitled-128.jpg
even a acknowledgement from the owner?

I'm suggesting that you need to learn a little bit more about copyright law before laying into a professional photographer.
 
Yes she can Mark:

Copyright, Designs and Patents Act 1988

(Chap III)Section 32

Education


Further detail:

http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1988/48/part/I/chapter/III/crossheading/education

Edit:
The above only applies to UK copyrighted material, but I think that the US fair use policy is reasonably similar.




Don't talk tosh!

Reprography is the reproduction of graphics through mechanical or electrical means, such as photography or xerography. Reprography is commonly used in catalogs and archives, as well as in the architectural, engineering, and construction industries.
This suggest that you can't, electrical would include a computer.
 
Last edited:
Covered by Sections 36 and 136-141.

The term reprographic is being used to refer to the copying of printed material.
 
I'm suggesting that you need to learn a little bit more about copyright law before laying into a professional photographer.

Forgive me for speaking my mind against a "professional photographer" and I was not laying into him about copyright law merely pointing out that I think it would be considered good manners to ask first.
Perhaps if this "professional photographer" had mentioned in his first post that he had already tried 7 days previous to get permission then this conversation wouldn't exist.

However as you are a expert perhaps you can enlighten all of us if this line :

and
(c)is accompanied by a sufficient acknowledgement,
and provided that the instruction is for a non-commercial purpose.

If no acknowledgement from the owner is provided is it still legal to use copyrighted images?
 
For the purposes stated in the original post then my reading of the law would be that it's fine.

I'm hardly an expert, but at least I take the time to try to understand what copyright means and where it applies.
 
Forgive me for speaking my mind against a "professional photographer" and I was not laying into him about copyright law merely pointing out that I think it would be considered good manners to ask first.
Perhaps if this "professional photographer" had mentioned in his first post that he had already tried 7 days previous to get permission then this conversation wouldn't exist.

However as you are a expert perhaps you can enlighten all of us if this line :

and
(c)is accompanied by a sufficient acknowledgement,
and provided that the instruction is for a non-commercial purpose.

If no acknowledgement from the owner is provided is it still legal to use copyrighted images?

Firstly, you didn’t point out it was good manners to ask first, at least not until you asked me how I would feel about it. I then replied I wouldn’t mind, you then jumped the gun, rather rudely I might add, accused me of having no manners!

Secondly, there was absolutely no need to mention that we’d contacted the websites, with the images, previously, as that had absolutely nothing to do with my original question about legality of the issue.

[F3(3A)
No acknowledgement is required in connection with copying as mentioned in subsection (1), (2) or (2A), or in connection with anything done for the purposes mentioned in subsection (3), where this would be impossible for reasons of practicality or otherwise.]


As I read into this, and trust me, I’m rapidly loosing the will to live, it would appear that it would not be necessary to acknowledge the photographer. I'm no legal Beagle so I could be wrong. But I highly doubt any one really cares.
Personally, I wouldn't mind if my, readily available images on the internet, were used in an educational setting, and that squares it for me.

Thanks everyone for their input :)
 
If I was the photographer then you would need my permission and also to purchase a licence :D Many of my images do appear on Google images but they are not "free for the taking" just because they are on the web. Google is just the search engine, the original photographer/copyright holder's permission should be sought. If copyright holder cannot be found then there is a body which licences works of art/images for use in situations such as education etc.
 
Back
Top