Technical problems with V550 scanner

Messages
381
Name
Tom
Edit My Images
Yes
#1
Bit of a boring query here and I doubt anyone has that much technical knowledge about scanners and their faults, but my questions is whether anyone has had any faults with scanners and how they got them fixed? Is it worth contacting the manufacturer?? Maybe the scanner is b******* and I need a new one...??

I can post screenshots of the results if that would help...

Cheers,
Tom
 

RaglanSurf

Forum Idiot'13/14 <span class=poty>FPOTY'17</span>
Messages
10,683
Name
Nick
Edit My Images
Yes
#4
Bit of a boring query here and I doubt anyone has that much technical knowledge about scanners and their faults, but my questions is whether anyone has had any faults with scanners and how they got them fixed? Is it worth contacting the manufacturer?? Maybe the scanner is b******* and I need a new one...??

I can post screenshots of the results if that would help...

Cheers,
Tom
Between us in the F&C we've had or used most of the scanners out there, I can't guarantee we'll be able to tell you what the solution is but we'll give it our best shot.

Give us as much information as possible and yes, definitely include screen shots.
 
OP
OP
Tom Pinchenzo
Messages
381
Name
Tom
Edit My Images
Yes
#5
Between us in the F&C we've had or used most of the scanners out there, I can't guarantee we'll be able to tell you what the solution is but we'll give it our best shot.

Give us as much information as possible and yes, definitely include screen shots.
It seems to have sorted itself out... one attempt was a bit dodgy but managed to get all the negs scanned. It was living in a little office room in the garage so I thought maybe it was a bit cold as there’s no real insulation and it’s been bitter recently. I brought it in which seems to have done the trick. If it plays up again I’ll get some screen shots. It was pretty weird!

Anyway, sorry for wasting your time and thanks for trying to help!
 

RaglanSurf

Forum Idiot'13/14 <span class=poty>FPOTY'17</span>
Messages
10,683
Name
Nick
Edit My Images
Yes
#6
It seems to have sorted itself out... one attempt was a bit dodgy but managed to get all the negs scanned. It was living in a little office room in the garage so I thought maybe it was a bit cold as there’s no real insulation and it’s been bitter recently. I brought it in which seems to have done the trick. If it plays up again I’ll get some screen shots. It was pretty weird!

Anyway, sorry for wasting your time and thanks for trying to help!
Glad you got it sorted and I wouldn't worry about wasting our time, to be honest most of the folk that frequent the F&C section do very little anyway and helping other users at least helps tip the balance towards an element of productivity ;)
 

RaglanSurf

Forum Idiot'13/14 <span class=poty>FPOTY'17</span>
Messages
10,683
Name
Nick
Edit My Images
Yes
#8
In the urban dictionary F&C is very naughty :eek:...just saying reading:- do very little anyway
Is it? What does it mean? I can't check I'm on a work computer and I might be sacked :D
 
Messages
4,132
Name
Stephen
Edit My Images
Yes
#10
Glad you got it sorted and I wouldn't worry about wasting our time, to be honest most of the folk that frequent the F&C section do very little anyway and helping other users at least helps tip the balance towards an element of productivity ;)
I feel aggrieved. Some of us do nothing, never mind very little. :exit:
 
OP
OP
Tom Pinchenzo
Messages
381
Name
Tom
Edit My Images
Yes
#13
https://www.epson.co.uk/products/scanners/consumer-scanners/perfection-v550-photo/Tech-Specs

Epson does suggest the scanner should be operated in an environment between 10-35 degrees celsius (although that page also suggests storage at 25 degrees celsius+!). Might have to do with the motor or scanning element.
Ah, that might be the issue. I reckon it was around 2-3 degrees in there! And it worked better when I brought it in. I’ll need to find a new winter scanning location...
 
Messages
4,566
Edit My Images
Yes
#14
If the light source is anything like those tube type lights that were so popular in kitchens, garages and shops yeas ago, when the temperature is lower than a couple of degrees C they don't like starting up and just sit there flashing and flickering intermittently like when they're first switched on, rather than blinking into action and lighting up fully. I suspect something similar with your scanner.
 
Last edited:
OP
OP
Tom Pinchenzo
Messages
381
Name
Tom
Edit My Images
Yes
#15
Ok, it’s happening again! This time the scanner is indoors so it probably isn’t due to temperature. I’ve attached a screenshot this time... in case it’s relevant it’s 4 frames of 6x4.5 - you can see the edges of each frame. Any ideas?!

IMG_5149.JPG
 
Messages
3,959
Name
Ian
Edit My Images
No
#16
I'm assuming you weren't in the Misty Mountains west of Mirkwood when you took these!

What software are you using to scan? Reason I ask is that the SRDx option in Silverfast (scratch & dust removal) sent my scans completely buzzywark when I turned it on.
 
OP
OP
Tom Pinchenzo
Messages
381
Name
Tom
Edit My Images
Yes
#17
I'm assuming you weren't in the Misty Mountains west of Mirkwood when you took these!

What software are you using to scan? Reason I ask is that the SRDx option in Silverfast (scratch & dust removal) sent my scans completely buzzywark when I turned it on.
I’m just using the Epson software that came with the scanner. I’ve used the scanner for ages with no problems and haven’t changed anything...
 

ChrisR

I'm a well known grump...
Messages
9,243
Name
Chris
Edit My Images
Yes
#21
It looks like 3 separate scans with the negative/head moving relatively each time! You don't accidentally have some sort of multiscan option switched on, do you?
 
OP
OP
Tom Pinchenzo
Messages
381
Name
Tom
Edit My Images
Yes
#26
Probably best left alone when it's busy. Unless you're the old bill.

Seriously though there might have been less obvious fogging in the guts of the thing not necessarily just on the glass.
It has acclimatised to the indoors and still not working so it's not temperature of fogging (or dogging). I might try uninstall/reinstall next...
 
Top